Olijfolie
van Miramonte e Burciano
van Miramonte e Burciano
Niets is leuker dan het plukken van de olijven in de rust van de nazomer. We plukken met een mandje of met een harkje. Grote olijfboeren zien zich vaak genoodzaakt een “schudmachine” te gebruiken. Dit omdat veel familieleden zoals vroeger niet meer mee helpen. Het kost teveel om het werk uit te besteden.
Een schudmachine heeft echter vele nadelen:
Wij kiezen er voor om handmatig te blijven plukken. Dit gaat veel langzamer -we zijn twee tot drie maanden bezig- maar het geeft wel de beste kwaliteit olijfolie. Daarbij kunnen we al plukkend zo ook genieten van het uitzicht, de stilte, de herfstzon of het gezellige geklets onder elkaar.
En waar kun je het voor gebruiken……
Als de olijfolie direct van de pers (frantoio) komt heeft het een sterkere smaak. Dit blijft zo de eerste twee, drie maanden. Langzaam filtert de olie zichzelf. De “drab” zakt naar beneden en de kleur veranderd.
Onze olijfolie blijft van goede kwaliteit maar verliest door de tijd zijn uitgesproken pikante smaak. De zachte notensmaak gaat dan meer overheersen.
Deze verse Toscaanse olijfolie kun je zelfs in Italia niet in de winkels kopen (wel bij de frantoio). Nu ook verkrijgbaar in Nederland.
Verse olijfolie is heerlijk op wit (liefst smaakloos) geroosterd stokbrood. Als voorgerecht maak je elke vijand tot vriend. Maar ook over aardappels (veel gezonder dan jus), in de soep en vele andere gerechten.
Onze olijfolie is in principe jaren te bewaren. Is de nieuwe olijfolie er, dan gebruiken we de oude om in te bakken. Probeer het bijv. eens met gebakken aardappels. Je proeft het verschil.
De olijfolie is ecologisch, d.w.z. dat er geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt voor onkruidverdeling en wij organische compost hebben gebruikt. De bomen groeien op 500 meter hoogte waardoor de olijfollie een lage zuurgraad heeft. Daarnaast is de olijvengaard ver weg van autowegen waardoor er geen schadelijke stoffen van uitlaatgassen van auto’s aanwezig zijn in de olijven.
Onze olijven hadden dit jaar een resa van 19%. Dit betekent weinig water en veel olie in de olijven. De olijfolie heeft een zachte notensmaak. Om de bijzondere smaak van de olijfolie te bewaren is deze niet gezeefd.
De olijven zijn vrij van de beruchte olijvenvlieg (mosca di oliv) die in het dal veel aanwezig zijn maar niet bij ons. Dit vanwege de hoogte waarop de olijfgaard ligt maar ook vanwege de geïsoleerde ligging met andere olijfgaarden. Dit maakt ook dat de olijfolie lang bewaarbaar is. De olijven zijn met de hand geplukt. Miramonte (olijfgaard van Lucia) en Burciano (olijfgaard van Wilfredo) brengen gem. per jaar 350 liter olijfolie op. Wil je dus deze speciale, bijzondere olijfolie wacht dan niet te lang met bestellen.
Koop je olijfolie direct bij de boer dan weet je dat de minimale prijs € 14, per liter is. Dit is dan de échte en dus niet de bewerkte extra vergine uit de fabriek. De olie van deze boertjes hebben meestal een goede kwaliteit waar niet mee gesjoemeld is. Dit betekent nog niet dat het ecologisch is.
Goedkope olijfolie uit de supermarkt is bewerkte extra vergine olie uit de fabriek. Deze olijfolie is minder van smaak. Italiaanse olijfboeren noemen de supermarkt olie ook wel ‘lampolie’.
Wil je weten wat het verschil is tussen fabrieksolie en echte olijfolie zie “Uitzending gemist” (15-01-2009), dan snap je dat de olijfolie uit de supermarkt geen echte olijfolie is maar lampenolie.
Dat je speciale olijfolie gebruiken moet om in te bakken of frituren is overigens een fabel. Dat geldt misschien voor de goedkope fabrieksolie, maar als je verse olijfolie koopt kun je er gewoon in bakken en fritueren!
Echte olijfolie is niet alleen gezond; mijn zus gebruikte het zelf bij een vermageringdieet! Wil je meer weten zie “Langer leven: waarom olijfolie gezond is”.
Ons doel is een zo ecologisch, natuurlijk mogelijke omgeving te creëren en onderhouden. De inkomsten van de olijfolie worden gebruikt voor het verbeteren en onderhouden van bos en olijfgaard. Het is mogelijk om tijdens wandelingen deze omgeving te verkennen, of te genieten op camping Burciano van de rust en schone omgeving.