Vakantie op Burciano

Als je op vakantie gaat naar Burciano dan, is mijn persoonlijke ervaring, kun je écht genieten van natuur, Italie en rust. Maar niet iedereen zal het zo ervaren die naar Burciano toe gaat. Er is namelijk een bepaalde ‘vakantie houding’ nodig om het échte gevoel van Burciano di Sotto te ervaren.

Natuurlijk kun je een vakantie plannen met uitjes, activiteiten en bezienswaardigheden. Ook vanaf Burciano is het mogelijk om Italië volledig te ontdekken. En toch is het belangrijkste advies om Burciano écht te ervaren zoals de plek is: weinig zien, maar dat weinige goed!

Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar toch is het voor veel vakantiegangers niet wat ze per definitie doen. Velen komen toch vol plannen en ideeën naar Italië toe. Gelukkig is de omgeving van Burciano zo dat je binnen een paar dagen tot een week de zogenaamde ‘Burciano-look’ kunt opdoen… Ofwel… je raakt ontspannen, rustig en je vertraagd. De haastige buitenstaander zou zeggen dat je sloom wordt en saai, maar zelf ervaar je het als de ultieme innerlijke stilte.

Ik heb het nooit zo in me gehad om mijn hele vakantie vol te plannen met activiteiten, maar velen hebben toch het idee dat ze hun korte vakantie tijd die ze hebben zo efficiënt mogelijk moeten gebruiken om alles wat er maar te zien is ook echt te zien. Het gevolg is dat je niets écht ziet! Ook Burciano is zo’n plek die tijd nodig heeft om te ontdekken. Om het écht te zien moet je er een tijdje zijn.

Uiteraard maken alle vakantiegangers foto’s en video’s om thuis nog eens terug te kijken, maar als je thuis de foto’s bekijkt geeft het toch niet het gevoel dat Italie en Burciano di Sotto je kunnen geven als je er aanwezig bent.
Nee, Burciano nodigt je uit om juist inefficient te zijn en in plaats daarvan te genieten. De plek is zo prachtig en schoon dat het je uitnodigt om te gaan zitten en uren lang niet van je plek af te komen. Het vraagt je om te mijmeren en in de verte te staren.

Al heb je een hartgrondige hekel aan de filosofie, op Burciano di Sotto ontkom je er eigenlijk niet aan. Als je gaat zitten en tot rust komt zal je merken dat je hoofd tot rust komt en dat je over de werkelijke vragen van het leven begint na te denken. Er is dan ook op het terrein een steen van de filosofie, een steen waarvandaan je een prachtig uitzicht hebt op de weidsheid van de omgeving en waar je spontaan begint te mijmeren.

Op Burciano kun je ook ‘hard werken’, lichamelijke arbeid verrichten. En toch… het is onmogelijk je daarbij gestresst of gehaast te voelen, zolang je om je heen blijft kijken. Zolang je beseft in welke omgeving jij je bevindt zal je altijd de ontspanning en rust ervaren die de plek van nature heeft.

Zelf zit ik graag voor de capana of aan de picknicktafels ‘onder de boom’. Beide plekken hebben uitzicht op het dal. Campinggasten trekken aan mij voorbij, komen af en toe even erbij zitten, stellen vragen en wandelen weer verder. Kinderen spelen en genieten van alles wat de natuur geeft. En naarmate we met z’n allen langer op de camping aanwezig zijn hoe minder we ‘moeten’, hoe minder we zelfs ‘willen’ en hoe rustiger we allemaal worden. Ineens hoef je ‘de berg niet meer af’ om heel Italie te bekijken. Nee, je geniet zo 2 dagen na van de heerlijke wandeling door het oude stadje Cortona en herinnert je nog de prachtige gebouwen die je gezien hebt, de oude voorwerpen in de musea en de verhalen van de geschiedenis. Je hebt het helemaal niet nodig elke dag een andere stad te bekijken, maar geniet na van wat je hebt gezien en verdiept je écht in dat wat je zag.

Uiteindelijk heb je dan aan het eind van de vakantie weinig gezien, maar wat je hebt gezien heb je écht goed bekeken!

Geen wonder dat gasten die eenmaal een keer op Burciano geweest zijn nog jarenlang terugkeren, elk jaar weer!

Zoek je rust? Wil je nou eens écht ontspannen op vakantie? Kom dan naar Burciano di Sotto! En mijn belangrijkste advies? Kom langer dan 1,5 week! Zelf begon ik de eerste keer door 1,5 week te komen, maar pas nu ik er een hele maand ben in de zomer kan ik pas echt genieten van al het schoons dat Burciano EN Italië heeft te bieden!

Elzemarij – terugkerende campinggast