Raakt de olijfolie op? (2019)

In het nieuws komt de laatste tijd af en toe het bericht voorbij dat de Italiaanse olijfolie op dreigt te raken en dat fraude op de loer ligt – https://nos.nl/l/2276454 .

De olijvenopbrengst in grote delen van Italie is inderdaad slecht en de prijzen worden hoger. Zelf heb ik daar helemaal geen last van, 2018 was juist een goed jaar! De jaren ervoor was de oogst voor mij slechter, omdat er droogte was of juist teveel regen en de olijvenvlieg houd van nat weer. Maar afgelopen jaar, 2018, was dus een goed jaar!

Daarom ben ik eens nagegaan hoe het kan dat de olijvenboeren in Italie zeggen dat de opbrengst nog steeds zo laag is. Zouden ze het zeggen om een hogere prijs voor de olie te kunnen vragen? Maar toen herinnerde ik mij de vorst eind februari! Ik herinner het me nog zo goed, omdat ik in Nederland was en Wilfried zat te verkleumen in de sneeuw.

De vorst kan belangrijk zijn voor de vruchtzetting van de olijfbomen, maar het is heel belangrijk waar en wanneer de vorst optreedt. Een lichte vorst kan belangrijk zijn, maar niet tegelijkertijd met de bloei! In het zuiden van Italie bloeit alles eerder dan bij ons en de vorst kwam precies toen de bomen al begonnen te bloeien in het zuiden!

Ik leerde het effect van vorst op de bomen door eigen ervaring. De bomen in onze gaarden hadden altijd ontzettend veel olijven, maar de bomen rond het huis hadden heel weinig olijven. Ik snoeide alle bomen altijd tegelijk in januari, zowel in de gaarden als rond het huis. Tot ik later bij de persfabriek las dat dit dus helemaal niet goed is en dat de bomen rond het huis op een ander moment bloeien dan de bomen in de olijfgaarden. Dat was dus de reden dat rond het huis minder olijven te vinden waren, de vorst was daar op het verkeerde moment!

Onze bomen staan op vulkanische grond en zijn vrij van de olijfvlieg. En de vorst kwam precies op het goede moment. Daarom hebben we nog genoeg olijfolie. Maar er is dus nu wel veel vraag naar onze olijfolie! Als je er dus van wil genieten moet je er snel bij zijn. Ook in Nederland kun je van deze bijzondere Toscaanse olijfolie genieten. Vul het bestelformulier in en haal je olijfolie op in Leidschendam.

Tja, en die fraude is ook niet van nu. Er wordt al jarenlang olie uit andere landen gebotteld in Italie en dan noemen ze het 100% geperst in Italie. Zelf proef ik heel goed of de olie van het Trasimenomeer komt, uit Ligurie of van hier (wat niets zegt over welke olie wel/ niet lekker is, want dat is een kwestie van smaak), maar de meeste Nederlanders proeven het verschil niet.

Zelf vind ik de Ligurische olie niet echt lekker, maar hij is wel kwalitatief erg goed. De olijfolie van het Trasimenomeer vind ik persoonlijk ranzig, maar er zijn genoeg toeristen die ervan genieten. De supermarktolie is voor de Italinanen meer vergelijkbaar met lampolie. Lees gerust al mijn verhalen over olijfolie en de olijvenpluk, dan lees je er meer over!